Biserica de lemn "Sf. Ierarh Nicolae"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1730
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05092
Adresa: 99
Localitate: sat PĂUŞA; comuna ROMÂNAŞI
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 10-Oct-2009

Biserica de lemn "Sf. Nicolae"si "Nasterea Maicii Domnului" a fost ridicata in 1730. Planul este dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi.
Peretii de dimensiuni reduse, prezinta la imbinarile absidei iscusite perechi de console, ce coboara in trepte, pana la braul median alcatuit din "franghie"si chenare de linii frante.
Ancadramentul intrarii este un adevarat poem al sculpturii in lemn cu rozete, "franghii", motive geometrice, semicercuri cu spite si vrej cu ghinda. In mijlocul cadrului de sus, amplei compozitii decorative ce sustine crucea i se adauga, de o parte si de alta, o inima. Cel de al doilea ancadrament al trecerii in naos este impodobit cu chenare in "franghie", linii frante si alte linii dispuse in V intors. Arcul transversal al boltii semicilindrice a naosului este strabatut de o "franghie" intersectata de sase suprafete dreptunghiulare pe axul arcului, in care sunt sculptate cate o rozeta in spirala sau cu petale.
Din pictura exterioara se distinge indeosebi cea de pe peretele de sud, in scene dreptunghiulare :"Adormirea Maicii Domnului", "Maria Imparateasa" inconjurata de Apostoli si o scena din viata Sf. Nicolae, salvarea corabierilor.
In pronaos pictura se pastreaza foarte bine in culori vii de verde si purpuriu. Pe peretele dinspre naos se afla urmatoarea pisanie :"Nasterii s-au numit hramul ca sa-l pazeasca tot neamul si s-au zugravit prin cheltuiala crestinilor pravoslavnici dintr-acest sat Pause, in zilele inaltatului si pururea domnului imparat Frantis ... pravoslavnic arhipastorie neunita si cinstit protopop Petrovici al Miluanului, si cinstiti preoti Halmagi Teodor, Halmagi Dimitrie. Prin mine umilitul zugrav Ioan Pop din Ungurasi, anul 1800, iulie 10" (Ungurasi este denumirea de astazi a comunei Romanasi).
In anii 1966-1968 biserica de lemn din Pausa a fost restaurata. Acoperisul unitar si clopotnita scunda cu doi ochi rotunzi si flesa ascutita, au fost refacute, punand astfel la adapost pretioasa decoratie sculptata si pictata.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)